Szamos-bazár (Cheile Someşului Cald)

... vissza ... ][ 2009. július 29. ][

Terület fekvése:

Szamos-bazár (román nyelven: Cheile Someşului Cald) körút a Pádis-karsztvidék egy kicsiny része, mely egy káprázatos karsztvidék Erdélyben, az Erdélyi-Szigethegységben és azon belül is a Bihar-hegységben.

Szamosbazár a Meleg-Szamos forrásánál található sziklafalak, sziklatornyok, vízesések, barlangok látványos együttese. A Szamosbazár körútja a Pádis-fennsík legészakibb részén, a Meleg-Szamos medencéjében járható be.

Látnivalók:

A Bihar-hegységben igen változatos a domborzat, de uralkodó a karszt felszín, leglátványosabb elemeivel, a sziklaszorosokkal, víznyelőkkel és barlangokkal – Csodavár-barlang, Galbina-kőköz, stb.

A Szamos-bazár (Cheile Someşului Cald vagy Bazarul Someşului), azaz a Meleg-Szamos forrásvidéke egyike a Pádis-fennsík leglátványosabb részeinek. Az egymás után következő sok szép karsztjelenség ihlette a “bazár” elnevezést. Két jelentős látványosságot foglal magába: az Aragyásza barlangot, illetve a Szamos kőközt. 

Közvetlenül a Szamos-bazár völgye előtt található az Aragyásza-barlang (Cetăţile Rădesei), egy 212 méter hosszú, több tágas teremmel is rendelkező, viszonylag könnyen bejárható alagútbarlang. Az Aragyásza barlangba egy 15 méter magas gomba alakú bejáraton át lehet bejutni és a 212 méter hosszú alagútban nagy termeken lehet keresztül haladni, melyek tetején kéményszerű ablakok nyílnak, melyeken behatol a fény és reflektorként világítják meg a barlang belsejét.

Elhagyva a barlangot, az Aragyásza-réten következik, ami egy remek füves pihenőhely. A Szamosbazár körutat a sziklaszoros szinte járhatatlannak tűnő szakadéka, és a hegytetőn körbevezető panorámaút teszi felejthetetlenné. A körút során barlangokat, vízeséseket, szakadékokat, vadabbnál vadabb erdőrengetegeket és különféle sziklaképződményeket csodálhatunk meg. A körút során a Csodavár-barlanghoz vezető úthoz hasonlóan helyenként láncokba kapaszkodva, vagy létrákon kell másznunk.

Megközelíthetősége:

A Bihar-hegységet kelet-nyugati irányban átszeli a Havasrekettye (Răchiţele) – Ponor-ék (Ic Ponor) – Pádis – Boga – Vasaskőfalván (Pietroasa) átvezető 53 km hosszú makadám erdészeti út (ebből Havasrekettyétől Pádisig 31 km és Pádistól Vasaskőfalváig pedig 22 km a távolság).
A Pádis-fennsíkot Magyarország felől a legegyszerűbben az E79-es úton a Nagyvárad (Oradea) – Belényes (Beius) – Vasaskőfalva (Pietroasa) útvonalon lehet megközelíteni.

Útviszonyok:

Vasaskőfalváig jó minőségű aszfaltúton, innentől burkolatlan úton lehet feljutni a Szamosbazárig. A Boga-telepig vezető szakaszt 2008 nyarán elkezdték korszerűsíteni, de onnantól a fennsíkra elég kátyús, sziklás makadám erdészeti út vezet fel.

 

dscf0018 dscf0019 dscf0020 dscf0021

 

 

 

 

És itt egy turistatérkép a könnyebb tájékozódáshoz


Forrás:
Wikipédia
Forrás: Sherpa.ro

Szerző: Szerkesztve: 2009. július 29.

Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás “Szamos-bazár (Cheile Someşului Cald)” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.